26 February 2007

Lain hulu lain parang, lain dahulu lain sekarang ( bahagian 4)

DEB telah menjadikan penggubal dasar dan pelaksana dasar bekerja begitu tekun dan bersemangat mahu melihat bumiputra khususnya orang melayu mendapat kedudukan yang setaraf dengan bangsa lain adalah tinggi.

Kerajaan telah menubuhkan Petronas, Pernas dan banyak lagi agensi bagi memegang amanah orang melayu yang dirancang untuk diberikan kepada orang melayu pada waktu dan kaedah yang sesuai.

Kerajaan-kerajaan negeri telah mewujudkan Perbadanan Kemajuan Negeri-negeri di bawah penyelarasan Kementerian Perusahaan Awam bagi memegang dan mengembangkan pegangan bumiputra melalaui agensi yang berkepentingan mereka.

Di peringkat kabinet Jawatankuasa Penyelaras Pelaburan Kabinet yang dipengerusikan oleh Tengku Razaleigh telah mencadangkan penggubalan dasar-dasar yang begitu efektif dan orang ramai dapat merasakan hasilnya secara ‘direct’ serta memberikan peningkatan kepada taraf ekonmi mereka.

Banyak yang telah dilaksanakan oleh kerajaan hasil kerja Jawatankuasa ini, antaranya penubuhan Permodalan Nasional Bhd (PNB) dengan anak-anak syarikatnya ASNB yang ditugaskan untuk menjadi pengurus kepada Skim Amanah yang menjadi agen pemindahan kekayaan negara kepada bumiputra.

Dengan penubuhan PNB, segala syarikat yang dipegang oleh kerajaan yang telah maju dipindahkan ke PNB bagi memulakan proses pemindahan harta tadi kepada bumiputra melalui saham amanah.

Skim ini telah memberikan pulangan yang begitu tinggi kepada pelabur bumiputra dan saya sebagai seorang pegawai kecilan dalam syarikat ini sangat berbesar hati kerana telah berjaya bersama-sama kakitangan yang lain menyempurnakan dasar kerajaan itu.

Setahun setengah sebelum pelancaran ini dilakukan pada 1hb Jun 1981, kami telah memberikan penerangan ke seluruh negara hingga ke struktur pentadbiran yang paling rendah iaitu Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) untuk menerangkan kepada rakyat tujuan dan matlamat penubuhan PNB dan ASNB itu.

Kami libatkan rakyat untuk menyempurnakan dasar ini kerana kami faham dengan cara ini rakyat akan merasakan yang mereka bersama-sama terlibat dalam proses pembangunan negara.

Itulah sebabnya kita tidak nampak dan mendengar rakyat bersungut di kedai-kedai kopi kerana mereka merasakan apa yang dilakukan kerajan itu melibatkan mereka.

Jika ada pihak-pihak yang ingin menggagalkan usaha kerajaan itu rakyat yang ramai telah mempertahankan tindakan kerajaan itu dengan penuh komitmen dan keyakinan.

Pendek kata, kerajaan semasa itu telah mendapat benteng pertahan yang kukuh dan tiada siapa yang berjaya untuk memperlekeh usaha kerajaan itu.

Tetapi keadaan ini boleh dilakukan dengan mudah kerana pemimpin-pemimpin semasa itu benar-benar nampak keikhlasan serta ketulusan untuk membina kemajuan bumiputra dan tidak ada elemen rasuah dalam kepimpinan.

Apabila tidak ada elemen rasuah maka kerajaan dengan senang menerangkan kepada rakyat tanpa meletakkan projek-projek ini ke dalam kategori ‘OSA’ dan sebagainya.

Sekarang ini pula semua projek-projek yang besar yang orang ramai terlibat di kawal oleh OSA seperti perjanjian antara kerajaan dengan pemegang-pemegang konsessi lebuhraya.

Jika tidak ada elemen rasuah masakan ianya dikawal oleh OSA.

Apabila ini berlaku maka rakyatlah yang sengsara dan apabila rakyat menentangnya maka ramailah pemimpin-pemimpin yang memberi tentangan ini dipanggil ke Bukit Aman untuk disoalsiasat.

Yang patut disoalsiasat ialah pemimpin tetapi yang disiasat akhirnya ialah rakyat pula.

Sebuah Universiti di London, iaitu Universiti Middlesex telah bercadang untuk memindahkan kampusnya dari Trent Park ke Cockfosters dan telah disyaratkan untuk dipamerkan kepada rakyat segala pelan pembangunan kampus di Cockfosters selama enam bulan untuk mendapatkan pandangan orang ramai.

Hasilnya ramai professional telah tampil memberikan komen- komen dan ada yang menentang pembangunan kampus itu kerana akan menmbahkan kesesakan lalulintas kerana Cockfosters tidak cukup kemudahan ‘public transport’ dan banyak alasan-alasan yang lain.

Akhirnya Universiti itu terpaksa menukar pelan pembangunan dan struktur bangunan dan mengadakan bas-bas untuk membantu pergerakan ribuan pelajar di kampus itu.

Inilah satu contoh yang jelas bagaimana sebuah kerajaan menghormati rakyat yang telah memberikan mandate kepada mereka.

Di negara kita rakyat diperlakukan seperti lembu: tugas kita hanya untuk menyokong mereka dan membiarkan mereka melakukan pentanbiran songsang dan membiarkan rasuah dan menyalahgunakan kuasa dengan berleluasa.

Jika rakyat marah-marah mereka akan dipersalahkan: yang tidak bersalah hanyalah perdana menteri dan pemimpin-pemimpin di sekelilingnya walaupun dia membazirkan wang rakyat berjoli-joli dengan jet-jet mewah dan dibatalkan skim bantuan buku teks untuk rakyatnya hendak belajar
.

Tulisan bersiri ini akan disambung dalam dua tiga hari lagi…………..Aspan Alias.

1 comment:

lamandau said...

Itu lah akibatnya kalau pemimpin dikerumuni oleh belaci2 yang ' anguk2, geleng2' termasuk ahli kabinet. Khabarnay kabinet sekaran semua orang boleh bercakap. Betul sdr, cakap kosong , at the end of the day no decision being taken. Zaman TDM jarang orang berani cakap, takut kena soal lebih, kalau tak tahu ken shut-up kan!!
You bloggers can bring about changes in the mindset of the rakyat. I understand 11 mil internet users are found in Malaysia. Bayangkan the effect! most people opt to read bloggers' postings rather the the contemporory mass media!!! Happy blogging. Salam