27 June 2012

Ambiga 'ayam tambatan' kepada transformasi pilihanraya negara

Datuk Ambiga Sreenevasan, Pengerusi bersama Bersih 3.0, sudah menjadi seorang yang paling popular dan beliau sudah pasti menjadi seorang yang ‘of consequence’ dalam politik negara kini. Ambiga bukan seorang ahli politik dan beliau tidak bercadang dan terfikir untuk  berkecimpung dalam arena yang beliau tidak pandai untuk turut serta.

Beliau merupakan ketua kepada sebuah NGO yang inginkan pilihanraya diadakan dan dilaksanakan secara bersih. Sebagai warganegara yang bertanggungjawab,  beliau bersama rakan-rakan beliau dan disokong oleh majoriti rakyat yang inginkan satu pilihanraya bersih, secara tidak langsung beliau merupakan seorang yang paling berpengaruh dalam negara kita.

Perjuangan beliau di dalam NGO Bersih itu mendapat pengiktirafan antarabangsa dan beliau telah mendapat beberapa anugerah di atas peranan beliau dalam membina sebuah masyarakat yang ‘civil’. Beliau mendapat penghormatan untuk bertemu dengan Presiden Obama dari  Amerika Syarikat yang  tidak mudah di perolehi oleh ramai pemimpin negara kita. Dr Mahathir sendiri terpaksa menggunakan ‘lobbyist’ ternama dan terpaksa membayar ber‘million’ ringgit untuk bertemu dengan Presiden Amerika Syarikat suatu ketika dahulu.

Tetapi oleh kerana Ambiga adalah rakyat Malaysia dan ditadbir oleh UMNO Baru pula, Ambiga menjadi sasaran dan kecaman dari pihak pemerintah negara kerana di Malaysia ini, sesiapa yang tidak sehaluan dengan tindakan kerajaan, berpotensi untuk dihina dan dinesta. Yang terakhir sekali, seorang ahli Legislatif UMNO Baru , Mohamad Aziz, telah meminta Ambiga digantung kerana bertindak mengadakan perhimpunan Bersih 3.0 pada 28 hb April yang lalu.

Di negara kita membuat tuntutan yang asas bagi membina demokrasi yang sebenarnya akan dianggap sebagai petualang. Pihak pemerintah telah melakukan banyak perkara yang  tidak senonoh tetapi mereka tidak boleh dipanggil petualang. ‘Superlatives’  yang buruk-buruk itu hanya untuk pemimpin pembangkang dan individu yang tidak bersetuju dengan kerajaan. ‘Saying right things is totally forbidden under BN rule’ kata seorang sahabat saya yang agak ‘learned’ orangnya.

Kenyataan seorang ahli Legislatif dari Sri Gading yang mahu Ambiga digantung dua hari yang lepas, mendapat reaksi yang hangat dari banyak pihak termasuk dari MIC, parti komponen BN sendiri. Presiden MIC sendiri telah membidas Mohamad Aziz kerana kenyataan beliau itu. Tingkah laku Mohamad Aziz itu amat buruk sekali dan tidak sepatutnya keluar dari mulut seorang yang menjadi ahli kepada dewan legislatif yang mulia itu.

Tetapi di dalam Dewan Parlimen itu bukan Mohamad Aziz sahaja yang mempunyai moral rendah seperti beliau (Mohamad) tetapi memang kita nampak beberapa orang lain yang duduk di dalam Parlimen untuk menunjukkan ketololan mereka. Mereka-mereka ini mempunyai mulut yang terlalu cepat dari keupayaan berfikir. Sikap dan perangai mereka itu sedikit sebanyak telah merendahkan martabat ahli-ahli Legislatif dari BN itu sendiri kerana BN lah yang mencalunkan mereka untuk duduk dalam Dewan Parlimen itu dalam pilihanraya yang lalu.

Saya sendiri begitu ‘conclusive’ dalam memberikan persepsi yang agak ‘drastic’ tentang budaya dalam UMNO Baru itu. Di dalam UMNO Baru itu bukan tidak ramai yang bertaraf bijak pandai. Ada peguam yang bertaraf Phd dan ramai lagi yang setaraf dengannya. Tetapi jika kita lihat sepandai mana pun mereka atau setinggi mana pun kelulusan mereka itu mereka akan menjadi lesu dan kadangkala menjadi bodoh apabila bergiat di dalamnya.

Seorang yang berfikiran tajam akan bertukar menjadi seorang  yang mempunyai  daya pemikiran yang tumpul apabila menyertai UMNO Baru dan diberi pula jawatan-jawatan yang besar-besar di dalam kerajaan.

Tetapi pemikiran rakyat telah berkembang jauh kehadapan dari pemikiran ahli-ahli UMNO Baru lebih-lebih lagi kepada pemimpin-pemimpin mereka. UMNO Baru selama ini tidak berusaha untuk mencari kepimpinan yang bersih kerana pimpinan yang bersih tidak akan membenarkan mereka melakukan perkara-perkara yang berbentuk jenayah terhadap rakyat yang terus-menerus berlaku sehingga kehari ini.

Di dalam sanubari rakyat sekarang mereka berkata-kata, ‘enough is enough. And let's go for a change, a complete change’ Rakyat dahagakan perubahan. Dalam rakyat mahu melihat perubahan maka adalah ‘natural’ seseorang yang telus dan berani seperti Ambiga itu akan menjadi termasyur dan menjadi contoh kepada mereka (yang inginkan perubahan).

Jika ada ketidakadilan yang dilakukan terhadap Ambiga,  penentangan rakyat terhadap pihak yang berkuasa akan terus bertambah dan bercambah. Selagi Ambiga masih bertegas untuk mendapatkan pilihanraya yang adil dan saksama, orang ramai akan tetap menyokong beliau.

7 comments:

Anonymous said...

Sorry Tuan Aspan,
I dont give a damn who the hell Ambiga is.She is no heroin.She had been abused by PR.This unruly street rally is haram or to be more polite is haramjadah.

ahli umno 124 bersara said...

Tuan AA, sedikit benar pendokong umno yang berfikiran normal, yang lainnya hampas, tak caya tanya tun mahadit. mahadit memang bijak tapi bijak untuk kepenting beliau,anak2 beliau dan kroni2nya. yang lain2nya semuanya pendokong yang hanya mengikut ketua2 umno yang berkepentingan pribadi. ABU........... ahli umno 124.....bersara

Unknown said...

Assalamu'alaikum, Saudara Aspan dan rakan-rakan sekalian.

Terima kasih jutaan kali di atas artikel terbaru ini. Juga, terima kasih tak terhingga kepada Dato' Amdiga di atas usaha mulianya ini. Sebab itulah saya tetap berpendirian seperti saudara, bahawa kebaikan seseorang itu bukan sekadar dinilai dari segi trillionan harga emas dan intan yang ditabur, juga tidak terbatas kepada kelompok etnik atau agama tertentu semata-mata. Justeru, jika kita lihat, jalinan mesra PR ini membuktikan bahawa orang Islam juga boleh bekerjasama dengan bukan Islam dalam soal-soal manfaat dan kepentingan sejagat, tidaklah sebagaimana yang difahami sesetengah saudara Islam kita sendiri.

Oleh itu, dalam hal ini, ayuh kita sekalian, warga Malaysia tercinta ini, berhijrahlah ke arah perubahan dan jangan sekadar melihat aib dan kelemahan orang itu hanya kerana dia tak sehaluan dengan kita, tapi menyanjungnya bukan main bila berada dalam saf kita. Walaupun demikian, yang salah tetap salah juga meskipun daripada kalangan insan terpilih; justeru, ketepikanlah seminima mungkin sentimen tak berasas demi kebaikan bersama, insha Allah.

Terima kasih dan selamat berjuang.

Anonymous said...

moses kata;x rugi kalau kita bhijrah, 54 th dah lama, tapi rakyat dipdlman masih ada yg xmpunyai letrik, air paip, jln raya yg sempurna dll lagi kemudahan asas, ada negerix dr dulu hingga sekarang di bawah BN. 5 th kalau di beri mandat masih seperti kerajaan sekarang boleh buat ptukaran. Saya dah bhijrah pd PRU 12, pru 13 undi yg sama lah- ABU. Renongxkan lah

Anonymous said...

Itu dia seorang pecacai umno memberikan komen. Pecacai ni dia seronok bayar tol, bayar harga minyak kenderaan dia naik 4 kali setahun, dia seronok pemimpin agung partinya songlap komisyen rm500juta utk kapal selam, mungkin dia ada bahagian, kapal selam tak boleh menyelam, dia seronok melihat keselamatan anggota tentera didalam kapal selam itu, dia seronok bayar harga kenderaan yg dia guna berlipat kali ganda harganya, dia seronok bayar duit PTPTN. Dan dia memang seronok kena tipu dan menipu rakyat..

Anonymous said...

Anon 23:25

We also don't give a damm to you and Najis that include the hipocrite fatwa by UMNOgok ulama,this useless ulama and fatwa know nothing about the Bersih rally,people like you anak haramjadah will follow what this UMNO people will say tak ubah macam lembu kena cucuk hidung.Pasal apa majlis fatwa tak cakap pasal Rasuah yang berleluasa di Malay Sia ini,pasal ianya dilakukan olih orang macam awak dan orang2 umno kan! ingat lah sikit. Kita perlu Bersih jangan kotorkan Malay sia ini dengan hantu dari bangla,myanmar,laos nepal, pakistan, india dan lain rakyat asing dapat I/C untuk mengundi bagi kepentingan UMNOgok ok,undi untuk rakyak tulin negara ini yang di lahirkan di negara ini.Tolong jangan jadi pencacai rakyat asing LOL.Ambiga di lahirkan di Malay sia dia ada hak untuk meluahkan hasratnya,dia taknak jadi pak turut macam awak lol jangan jadi MP dari Jawa ok.

Suara Akarumbi said...

Patut sekali direnung bersama dan bergerak kearah perubahan