05 July 2012

Peneroka Felda dilayan seperti gajah serkas sahaja

Beberapa tahun dahulu saya menulis satu cerita yang bertajuk ‘gajah serkas'. Saya teringat hendak menulisnya sekali lagi kerana ia amat bertepatan dengan apa yang telah dilakukan oleh kerajaan terhadap peneroka Felda berhubung dengan pengapungan sahamnya melalui FGVH pada 28hb Jun yang lalu. Tentulah saya akan tidak digemari kerana mengaitkan cerita gajah serkas dengan peneroka Felda yang berjumlah 112,000 keluarga diseluruh negara.

Di dalam sesuatu serkas, gajah lah haiwan yang paling penting dan jika tidak ada gajah serkas itu tidak dipanggil serkas.  Semasa serkas sampai ke lokasi pertunjukan, gajah lah yang bekerja kuat untuk mengangkat besi-besi berat untuk membina khemah yang begitu besar. Tanpa gajah premis serkas itu amat payah untuk dibangunkan.

Apabila serkas itu berpindah gajah hanya berjalan kaki ke lokasi baru jika lokasi setakat sepuluh atau dua puluh kilometer jauhnya. Haiwan-haiwan lain seperti harimau dan singa akan pergi ke lokasi baru menaiki lori dan pengangkutan berbagai jenis tanpa bersusah payah berjalan kaki seperti gajah serkas itu. 

Yang paling sedih kita melihatnya ialah semasa makan. Gajah yang begitu kuat bekerja menggunakan tenaga yang banyak hanya diberi makan rumput dan daun-daun tebu sahaja. Harimau dan singa akan diberikan daging-daging lazat dan enak walaupun harimau dan singa tidak menggunakan tenaga mereka seperti yang digunakan oleh gajah.

Apabila kita tengok nasib gajah ini saya teringat pula kepada nasib yang menimpa peneroka Felda. Lima puluh tahun meneroka hutan belantara Felda akhirnya menjadi agensi yang sangat besar. Felda sangat berjaya sehinggakan banyak orang terutamanya yang tamak, melihat dan mengintai Felda sebagai peluang untuk mendapat habuan diatas angin hasil titik peluh peneroka selama ini.   

Didalam penyenaraian Felda melalui FGVH baru-baru ini, hanya 90 juta unit saham sahaja diperuntukan untuk 112 ribu peneroka seluruh nagara. Setelah dibahagi-bahagi sama banyak maka satu keluarga peneroka hanya dapat 810 unit saham FGVH dengan harga RM4.55 sen. Orang awam yang lain telah mendapat jutaan saham terutamanya dikalangan yang penting dalam usaha untuk menyenaraikan Felda ini.

Jika peneroka yang mendapat 810 unit saham itu telah menjualnya sehari dua yang lalu untuk membayar balik pinjaman mereka dari CIMB maka satu keluarga dapatlah keuntungan sebanyak lima atau enam ratus ringgit, sedangkan orang lain yang telah diperuntukan jutaan saham telah mendapat jutaan ringgit keuntungan dalam sekelip mata sahaja.

Mereka-mereka ini tidak pernah pun menjejakkan kaki mereka ke tanah rancangan Felda. Mereka ini ibarat harimau dan singa di dalam serkas yang mendapat segala yang enak-enak sedangkan peneroka itu diibaratkan sebagai gajah serkas yang telah berhempas pulas tetapi hanya mendapat rumput kering dan daun-daun tebu sahaja.    

Mungkin itulah nasib jika kita kurang maklumat.  Cantik kata orang cantik kata kita. Orang lain memakan nasinya yang sedap-sedap, peneroka dapatlah kerak-kerak nasinya.

Orang lain mendapat lauknya yang lazat-lazat peneroka hanya dapat kuahnya sahaja. Tetapi mungkin peneroka hanya berpuas hati setakat menghirup kuahnya sahaja.  Ia lah! Kalau makan kuah kari ayam pun, kuah itu rasa ayam juga.

Kalau peneroka makan kuah daging pun kuahnya itu rasa daging juga.                                                                                      

21 comments:

Adlan said...

Dalam banyak2 penulisan berhubung penyenaraian Felda, saya rasa ini lah satu2nya article yg best describe the actual going-ons tentang nasib malang peneroka. Persembahannya plain n simple. Persons of any intellectual standing can easily relate to the actual sad scenario.

Anonymous said...

Saudara AA,

The Felda settlers got a raw deal indeed! They will soon live to regret it.

Salam. Observer.

Anonymous said...

Kalau dah buat perumpamaan sebegini dan masih ada yang tak faham juga,entahlah...... barangkali tekan kepala orang tu dalam mangkuk tandas kemudian "flush".......mungkin kedunguan mereka itu boleh diubati.

Anonymous said...

Setuju sgt perumpamaan aa, memang tepat sama sekali. Kpulnya kita kna bijak spy kita tidak ditipu hidup2 oleh org yg brkpntingan. Tahniah saudara aspan. Semoga tulisan anda mmberi keinsafan kpd semua rkyt malaysia yg masih ada otak..

Anonymous said...

Whether they will soon left to regret is for us to see.Why being negative.Most of the seats without will fall undet UMNO/BN.I would say at least 90% of the seats for both DUN and Parliament will fall into BN.What do you think of my predictions ? The FVGT listing as the major factor, i think.

Alam Flora said...

As salam Tuan AA.
Tetapi gajah Melayu ni dia tak nampak badan mereka (yang besar, berpengaruh dan gagah) kerana dilindungi oleh telinganya yang besar (dapat mengerjakan ladang 20 ekar). Sekarang ini pun gajah-gajah Melayu ni dah semakin kurus kerana dah tua, nyanyuk dan bodoh pulak tu. Padan muka... dahulu merekalah yang kuat menjadi penyokong UMNO hinggakan UMNO mendapat mandat untuk menghancurkan, mengkhianati, merompak dan merendahkan bangsa Melayu kerana diberi kuasa oleh kebanyakkan dari gajah-gajah serkas Melayu ini. Lihat di Pahang (Peneroka Felda paling ramai menyokong UMNO) apa istimewanya? Berbanding Kelantan, Perak dan Terengganu yang biasa menukar parti memerintah dah jauh lebih kehadapan, berbanding Pahang yang jauh ke hadapan dalam membuat hutang dan menekan rakyat dengan berbagai kenaikkan cukai. Pembangunan terlalu lambat kalau ada pun kerana nak penuhkan poket kroni. Tiada apa yang patut dan layak diucapkan kepada mereka (peneroka) ini, selain takziah dan padan muka.

Anonymous said...

Yep. This best describe the whole story. My heart goes out to all FELDA settlers. Dah jatuh ditendang pulak...

Anonymous said...

salam...

saya anak peneroka...jgan hina semua peneroka...bkan semuanya setuju dgan penyenaraian ni..bayangkanlah pakcik2 n makcik2 yg da tua...mane nak tau hal semasa..yg ada tv3,utusan etc...sebelah pihak je..saya sedih juge bile tgok di felda ayah saye hnya beberapa org darpada 300 org peneroka yg x stuju...saye dan adik beradik sya yg beri pnerangan dkat ayah..bkan sume warga felda pandai pasal internet..mereka d perbodohkan je..tp ALLAh swt tu MAHA ADIL kn...

-jgan hina kami-:(

Anonymous said...

Ramai orang luar tidak tahu atau keliru sebenarnya majoriti warga peneroka dalam semua felda di Malaysia adalah penyokong tegar dan ahli UMNO Baru. Merekalah yang terloncat-loncat seperti beruk terkena belacan ketika Mohd. Najib mengumumkan durian runtuh tempohari.

Sebagai ahli parti yang setia, mereka mesti menyokong apa saja cadangan dari presiden parti mereka walau pun mereka tahu menyerahkan hak milik tanah kepada FGVH akan menjadikan mereka sebagai pengemis ditanah sendiri.

Saham sudah disenaraikan dan masaalah untung rugi sudah termaktub dalam perjanjian jual beli saham. Orang luar tidak perlu bersusah payah nak memberi peringatan lagi kepada warga peneroka. Nasi dah nak jadi bubur.... Mereka punya tanah maka mereka punya pasallah nak untung atau nak rugi dalam permainan saham yang diperkenalkan oleh Isa dan Mohd. Najib.

Apa yang kita dapat mengajar orang bodoh sombong jadi pandai ?

Intan said...

Mai kita ramai ramai turun padang pada 14 july ini.

Kapada pemimpin PAS dan ahli ahlinya tolong adakanperjumpaan ini dengan penoh sopan dan aman.Banyak agen provokoter yang akan membuat rusohan untok membuatkan oang Marah kapada PAS.

Jangan cuba jadi hero macam Berseh3.Tolong Bro.

Dengar kata Tengku Razaligh akan turut ama berucap.Wah hebat?

Anonymous said...

kita kena faham tahap pemikiran peneroka felda yang mampu hanya untuk jangka pendek saja .Mereka tak akan faham listing yang mereka nampak ialah duit yang sikit yang digula2kan olih Najib .Sekarang ni ramai dah jual saham dan ramai dah malu nak jumpa orang lain jadi inilah masanya pembangkang bolih masuk jarum.Jadi listing itu ialah talian hayat untuk pembangkang menangguk difelda ,ha ha ha ...

Aman dan Demonstran said...

orang kita mudah terbuai dengan perasaan bangga

bangga tak kena gaya


jadilah gajah sarkas

orang dapat beratus ribu unit saham

mereka cuma 810...kah kah kah

Anonymous said...

Lazimnya GAJAH sarkas ni sangat rajin dan taat stia kepada trainer dia. Suruh buat kerja berat mereka patuh. Dapat makan ala kadar pun ok jer...Disuruh duduk atas bangku kecil diturut aja walau tak selesa. Tapi tuan tuan kena ingat bahawa one fine day GAJAH GAJAH sarkas yang jinak bisa NAIK MINYAK. Ketika itu trainers sprt isa samad, ahmad maslan dan tuan punya sarkas mohdnajib akan DIPIJAK mampos!

bangchaq

Anonymous said...

Salam Sdr Aspan;

Dah tua2 nie perasaaan sensitif makin membuaak2. Mungkin kerena kita orang sederhana, kaya tidan miskin pun tidak, jadi orang macam kita nie kena merasa kedua2 perasaan(kaya dan susah) tanpa berpura2. Tak perlu berlagak susah jika ke kampung, pegang pisau toreh,antan, menuai, mengait buah, kacau bubur, tengok kemera sengeh.
Pemimpin bersama rakyat; Pemimpin berjiwa rakyat, ikut fahaman orang2 umno.

Setelah lebih 50 tahun adakebenaran kata orang2 dulu(sekarang dan dipanggil Kata orang2 tua)

Langkah Kerajaan Tipu Penduduk(Peneroka?} bagaimana di pesong pun kenyataannya menyerlah juga akhirnya.

Satu hari INSYA'ALLAH gulungan ini akan pupus. Mungkin mati kekenyangan, atau mati meragam....
mungkin keturunan mereka juga akan menerima nasib sama...myi

Unknown said...

Assalamu'alaikum, Saudara Aspan dan rakan-rakan sekalian.

"CREATIVE!!!" Syabas! artikel santai, tapi bergaya ...

Ya, saya turut terharu dengan keluhan rakan kita, seorang anak peneroka. Justeru, kami amat faham dan simpati akan nasib kalian. Oleh itu, jom, jangan tangguh lagi ... Bangkitlah ... Setidak-tidaknya kita mampu menyelamatkan zuriat kita yang mendatang daripada terus dimabuk, diperjudi, dicatur ramal sesuka dan serakus rasa serta mesti taat membabi-buta kepada mereka ibarat mentaati-Nya seolah-olah merekalah, terutamanya elit-elit atasan UMNO baru ini yang berqiblatkan mamak bodoh nak mampus tu Tuhan yang wajib disembah, kan? Dahlah, cukuplah, sekalian banyak agensi dan individu yang kini bagaikan digulung ombak tsunami para syaitan ini, khasnya Najib, penjenayah yang dikehendaki Interpol, Isa Samad yang nak angkut wang masuk kubur, agaknya, hatta di kalangan agamawan di dalam kabinet tu sendiri pun, apa dah jadi? Bukan sekadar nasib peneroka kini yang dicatur-judi begitu, kini mereka tak habis-habis bermain dengan politik lucah pulak ... Justeru, kami minta jasa baik Saudara Blogger untuk memuatkan juga artikel yang berkaitan. Semoga ia akan semakin mencelikkan mata yang sebelum ini buta dan menginsafkan kembali mereka yang masih ber"Tuhan"kan puak-puak durjana ini.

Terima kasih dan salam jihad!!!

Anonymous said...

Tuan AA,

- Gajah yang besar,kuat dan liar kalau sudah dijinakkan, terpulanglah kepada penjinak gajah itu sama ada akan dijadi gajah sarkas,gajah buruh atau disimpan didalam zoo.

- Semua sedia maklum gajah hanya makan rumput dan sewaktu dengannya, memang tidak akan makan sedap-sedap walaupun kerja berat,ternyata yang makan sedap lagi lazat dan hidup senang lenang ialah tuan gajah.

- Gajah yang terganggu akan keluar dari habitatnya dan akan merosakkan tanaman jadi Sama-samalah kita bersabar dan tunggu gajah ini mengamuk.


salam A.B.U

-scorpeneterbang-

Anonymous said...

Salam AA
saya sangat bersetuju dengan artikel Tuan, dalam sebuah negara yang demokrasi amatlah wajar peranan pihak pembangkang memberi teguran atau tentangan jika terdapat apa-apa dasar atau tindakan yang merugikan rakyat didalam konteks Felda( para peneroka)
Amat dikesali sebagai golongan elit pemimpin yang memerintah tidak mempedulikan nasib peneroka yang diperjudikan demi untuk mengaut keuntungan golongan elit dan kroni yang terlibat.
Pembangkang telah melakukan kerja mereka tetapi kerajaan yang memerintah dengan sombong tidak mahu mendengar atau menilai walaupun demi untuk kepentingan rakyat. Diharap dalam pilihanraya yang dipercayai terlalu hampir menjelma seluruh golongan rakyat dapat menguji bagaimana keadaan apabila pakatan Rakyat diberikan mandat memerintah. berilah peluang, dan janganlah terlalu fanatik kepada umno BN kerana proses pilihanraya dan peralihan kerajaan dari satu parti ke parti lain adalah sudah menjadi kebiasaan dalam sistem demokrasi negara luar.
sebaliknya rakyatlah yang akan mendapat manfaat.

SKR said...

Mohon buat pautan blog:

rizuwankini.blogspot.com

Terima kasih.

Scotsman said...

We need to monitor FGVH performance through time.It was a done lsting so be it.The price was seen on thee positive trend and good for overall Bursa and the maket.The bulls and the bears are closely watching.Of course price will be above IPO as we are dealing with Palm oil commodity a much sought after like our rubber and tin the early days.

How he listing affect the political inckination of the settlers are left to be seen.For now felda community are mostly behind the ruling government.I would say the rulng govt can secure at least 90% seats for he DUN and parliment in all Flda scheme.What do you think ?.

Anonymous said...

Saudara Mazlan Aliman dah perjuangkan pekara ni. Dia nampak kesan dan akibatnya. Tapi apa yang diperjuangkan tidak diberi perhatian serius. Melihat apa yang dilakukan oleh sang penguasa adalah betul. Kesudahannya beginilah jadinya. Keuntungan tidak seberapa dan terpaksa menanggung beban hutang. Saham perlu bijak memainkannya. Moga semuanya selamat.

Anonymous said...

Unknown,

Anda nampak baik dan alim tetapi terlalu excited nak menang pilihanraya.Kalau anda baca blog pro BN depa relak saja tak adalah merapu.Mungjin depa yakin UMNO/ BN tak ada masaalah menang banyak dan mereka terus memperbaiki hidup rakyat.

Lets be real.Lagi banyak hampa kutuk depa lagi nenyampah orang pada PR.Jadi tak ada gunanya mengguna kata kata yang tak sedap didengar saperti babi kinzir, bodoh; baghal, mampus.Nampak yang mereka yang mengguna bahasa begini kurang belajar ugama dan kurang sopan.Hanya teguran.Maaf