18 February 2007

41. Lain hulu lain parang, lain dahulu lain sekarang (bahagian 1)

Saya telah berjanji untuk mencuba membuat sedikit tulisan yang bersiri untuk bersama-sama kita mengikuti jejak dan tapak politik UMNO yang membawa kepada keadaan seperti hari ini.

Tulisan yang saya tidaklah begitu ‘detail’ kerana saya bukanlah seorang penulis dan saya tidak membuat apa-apa kajian secara akademik dalam isu yang saya tulis ini.

Saya hanya menulis dari sudut ingatan dan pandangan saya sejak bergiat dalam parti sejak pertengahan tujuh puluhan sekadar hendak memberikan sedikit ‘flashback’ sejarah kepada rakyat dan kita tidak hanya memberikan fokus kepada aktiviti ‘politiking’ semata-mata.

Setidak-tidaknya untuk mengingati orang yang benar-benar memberi sumbangan dan jasa kepada bangsa dan negara secara ‘organic’ dan akhirnya faham bagaimana pimpinan selepas dekad tujuh puluhan dapat menggunakan asas kukuh tadi untuk berbangga dengan pimpinan masing-masing.

Apa yang berlaku pada hari ini tentunya bermula dari landskap politik yang bermula berlaku pada petengahan tujuh puluhan.

Bak kata perpatah ‘kalau keruh air di hulu keruhlah air dihilir’.

Dekad tujuh puluhan merupakan dekad yang orang melayu termasuk diri saya tidak dapat melupakan ‘nostalgic’ politik dan pembangunan bangsa melayu yang di pelopori oleh UMNO.

Dekad itu juga lah kami melihat pucuk pimpinan yang bersungguh-sungguh untuk melihat rakyat terutamanya orang melayu membangun dengan pantas tetapi berhati-hati.

Tun Razak telah menyediakan dasar-dasar yang ‘solid’ yang boleh diguna pakai terus menerus bagi aman makmur bahagia serta membentuk taraf pemikiran yang maju.

Dalam pada itu Tun memulakan perjalan kearah masyrakat Malaysia yang maju dan hidup dalam negara Razak sedar bahawa dasar yang kukuh tetapi jika tidak di bentuk kepimpinan yang bersemangat untuk berkorban maka dasar-dasar yang di bentuk itu akan hanya tinggal dasar tanpa perlaksanaan yang sempurna.

Maka Tun Abdul Razak telah memilih dan membentuk barisan kepimpinan pelapis yang ramai yang beliau harap dapat meneruskan dasar-dasar yang telah di akui rakyat sebagai dasar yang sesuai zaman-berzaman yang di terima oleh semua kaum.

Di antara pemimpin yang begitu harum ialah Tengku Razaleigh Hamzah yang telah memulakan pengorbanan diri beliau sejak tahun enam puluhan.

Nama yang lain ialah Tan Sri Ghazali Shafie.Doktor Mahathir Mohammad dan Dato’ Harun Idris serta ramai lagi yang berkalibar di dalam barisan kepimpinan UMNO.

Tun Dr Ismail selaku timbalan Perdana Menteri merupakan timbalan yang tegas dan di hormati oleh semua pihak, sampailah beliau meninggal dunia pada awal tahun 1973 dan tempat beliau di isi oleh Datuk Husein Onn.

Walau bagaimana pun dasar-dasar yang digubal tetap berjalan dengan penuh bersemangat.

Dalam pada itu Dr Mahathir telah kembali menyertai UMNO pada tahun 1974 melalui sebuah cawangan UMNO di Rawang, Selangor yang mana Ahli Parlimen Rawang semasa itu ialah YAM Tunku Abdullah ibni Almarhum Tuanku A Rahman.

‘Subsequently’ Dr Mahathir dilantik menjadi Menteri Pelajaran dalam rombakkan kabinet oleh TAR dan pada pemilihan parti 1975 Dr Mahathir telah berjaya menjadi Naib Presiden menyertai Abdul Ghaffar Baba dan Tengku Razaleigh yang sudah sedia berada dikerusi Naib Presiden.

Tengku Razaleigh telah lebih awal menjadi naib presiden mengisi kekosongan yang tinggalkan oleh Datuk Husein Onn yang telah menjadi Timbalan Presiden UMNO menggantikan Tun Dr Ismail yang telah meninggal dunia pada tahun 1973.

Apabila Tun Razak meninggalkan kita pada Januari 1976 Dr Mahathir telah memangku jawatan TimbalanPresiden menggantikan Datuk Husein Onn yang telah memangku jawatan Presiden Parti.

Dalam proses peralihan inilah, yang menyebabkan Abdul Ghaffar Baba meninggalkan kabinet dan hanya kekal sebagai Naib Presiden dan Setiausaha Agung Barisan Nasional.

Ghaffar berada di luar kabinet selama sepuluh tahun dan hanya kembali pada tahun 1986, bulan februari untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri selepas Dato Musa Hitam meletakkan jawatan beliau.

Semasa Datuk Husein menerajui pimpinan beliau tidak banyak mengubah Dasar yang di tinggalkan oleh Tun Razak kerana Dasar-dasar yang digubal memang mantap dan telah membuktikan keunggulannya.

Tengku Razaleigh yang sebelumnya seorang Naib Presiden yang tidak duduk di dalam jemaah kabinet telah dilantik menjadi menteri kewangan dan beliau telah menguruskan pentadbiran ekonomi negara dengan cemerlang dan menyediakan asas kepada kemajuan dan pembangunan negara dengan cemerlang sekali.

Sebelum itu Ku Li tidak menyertai kabinet kerana memberikan tumpuan untuk menubuh dan memberikan asas yang kukuh kepada Petronas, Pernas, Bank Bumiputra dan banyak agensi yang lain yang telah memudahkan kepimpinan selepas Datuk Husein untuk memacu pembangunan negara.

Dalam pemilihan UMNO 1978 Datuk Musa Hitam pula yang semasa itu menjadi menteri pelajaran telah dapat meletakkan diri beliau sebaris dengan Ku Li dan Ghaffar Baba dengan menjadi Naib Presiden UMNO.

Tulisan bersiri bahagian pertama ini berhenti di sini dan kita sambung lagi dalam dua tiga hari lagi…………………………………………Aspan Alias

No comments: