01 September 2011

Rakyat Merdeka - Tidak mahu lagi dijajah oleh sentimen perkauman.

Hari ini hari ketiga syawal dan umat Islam di seluruh negara masih di dalan mood lebaran. Hari Raya tahun ini merupakan perayaan berkembar dengan hari kemerdekaan negara yang jatuh pada hari semalam, iaitu hari rakyat negara kita memulakan pentadbiran negara oleh rakyat kita sendiri. Tarikh yang menjadi hari sambutan kemerdekaan ini ialah 31hb Ogos.

Usaha mencapai kemerdekaan ini bermula jauh sebelum penubuhan UMNO pada tahun 1946 dahulu tetapi pertubuhan-pertubuhan yang bergerak itu merupakan pergerakan individu oleh puluhan pertubuhan yang semuanya mengarah kepada pencapaian kemerdekaan negara.

Badan-badan atau pertubuhan yang bergerak itu tidak bersatu di antara satu dengan yang lain kerana semasa itu kita belum ada negara yang bernama Persekutuan Tanah Melayu.(PTM). PTM hanya wujud pada 2hb Februari 1948. Sebelumnya itu negeri-negeri yang kini berada di dalam sebuah negara Persekutuan, adalah negeri-negeri yang di tadbir oleh kerajaan beraja masing-masing.

Kedah dengan kerajaan Kedahnya. Begitu jugalah Selangor, Perak, Johor, Pahang, Terengganu dan Kelantannya. Itulah sebabnya sejarah telah menunjukan bahawa negeri-negeri tersebut adalah negeri yang berasingan, maka itulah sebabnya gerakan menuntut kemerdekaan itu di gerakan oleh pertubuhan-pertubuhan yang berbeza dan tidak bersatu dalam tindakan mendesak British melepaskan negeri-negeri ini untuk mencapai kemerdekaan.

Jika British memberikan kemerdekaan kepada 9 negeri-negeri ini secara berasingan maka kita tidak dapat menjangka apa keadaan yang wujud sekarang ini. Jika tidak ada Perjanjian Persekutuan yang ditanda tangani pada 2hb Feruari 1948 dahulu mungkin hanya beberapa negeri di Semenanjung masih belum mencapai kemerdekaan lagi.

Usaha untuk menuju kearah pencapaian kemerdekaan ini secara kolektif hanya berlaku bermula pada 11 Mei 1946 apa bila UMNO di wujudkan menyatukan 43 pertubuhan di bawah pertubuhan yang satu yang di namakan UMNO (UMNO asal, bukannya UMNO yang sekarang).

Apa yang kita mesti fahami ialah gerakan mencapai kemerdekaan bukan di mulakan oleh UMNO tetapi telah bermula 20 tahun sebelumnya tetapi di gerakaan oleh pertubuhan yang banyak bertaburan di negeri-negeri yang ada di dalam Semenanjung ini.

Gerakan mencapai kemerdekaan secara kolektif di dalam negara kita hanya melalui pertubuhan UMNO asal. Oleh yang demikian kita juga wajar mengenangkan jasa-jasa penggerak yang bergerak sebelum wujudnya UMNO asal itu seperti Ahmad Boestaman dan ramai yang lain yang tidak di gemari oleh pihak British. Tetapi mereka-mereka ini tidak lagi menjadi kenangan kepada rakyat terutamanya generasi muda masa kini.

UMNO merupakan parti gabungan 43 pertubuhan untuk menguruskan usaha pencapaian kemerdekaan yang akhirnya kita kecapi pada 31 Ogos 1957 dahulu. UMNO asal merupakan parti yang mampu merundingkan kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu dahulu kerana pemimpin-pemimpinnya seperti Tunku Abdul Rahman, Datuk Abd Rahman Ismail, Tun Dr Ismail, Datuk Abdul Razak Husein, Abdul Wahab Bukit Gantang, Jamil Rais dan ramai lagi yang tidak dapat di sebutkan hari ini.

Mereka ini adalah gulunagn elit yang menyambung usaha pejuang-pejuang sebelum itu kerana mereka adalah di kalangan Melayu yang elit yang mudah bagi pihak British untuk berunding mengenai kemerdekaan Malaya setelah wujudnya Persekutuan Tanah Melayu pada 1948 dahulu.

Dalam isu ini kita sebagai rakyat yang telah menikmati kemerdekaan ini wajar juga memperingati jasa-jasa pejuang-pejuang tersebut yang telah berjuang untuk matlamat yang sama sebelum wujudnya UMNO asal itu. Jangan kita mempersoalkan peranan mereka kerana sebagai bangsa yang mengingati dan menghormati orang lain pejuang-pejuang ini juga tidak patut dilakukan.

Walaupun UMNO asal itu yang telah menyudahkan perjuangan mereka ini adalah wajar mereka ini diingati sebagai pejuang kemerdekaan yang awal sehingga wujudnya UMNO. Tanpa pertubuhan-pertubuhan ini UMNO asal ini mungin tidak wujud dan jika wujud pun mungkin keadaannya berbeza dengan apa yang kita telah alami dan lihat selama ini.

Seperti ramai orang Melayu memperingati tarikh matinya UMNO asal itu sendiri, kita juga perlu dan wajar memperingati jasa-jasa pemimpin pejuang kemerdekaan sebelum UMNO asal itu wujud.

Kesemua pertubuhan yang bergabung dalam UMNO asal itu telah tidak wujud lagi malahan UMNO asal itu pun sudah tidak lagi wujud kerana terpaksa dimatikan oleh orang yang sudah tidak lagi menmerlukan parti itu kerana kepentingan politik peribadi beliau dan penyokong-penyokong beliau.

Tidak mengapalah begitu kerana itu kehendak mereka. Tetapi kehendak penulis sejarah kita wajar memperingati semua pemimpin-pemimpin pertubuhan yang besatu untuk mewujudkan UMNO itu wajar ditulis dan diperingati setiap masa termasuk parti dan pemimpin UMNO yang telah sengaja dimatikan pada tahun 1988 dahulu.

Ramai pemimpin-pemimpin UMNO asal dahulu meninggal tanpa parti seperti Tunku Abdul Rahman Putra, Tun Husein Onn, Tuan Haji Sulaiman Palestin, Hamzah Abu Samah dan ramai lagi yang tidak dapat di sebutkan yang masih hidup dalam kesepian politik mereka. Dr Mahathir merupakan Presiden terakhir parti itu kerana beliau memilih untuk menjadi Presiden UMNO baru yang pertama.

Saya tidak bercadang untuk mengulangi isu pembunuhan UMNO ini tetapi yang saya ingin pentingkan kali ini ialah untuk kita memperingati semua perjuangan kemerdekaan bukan sahaja dari pemimpin-pemimpin dalam UMNO asal itu tetapi juga pemimpin-pemimpin kepada pertubuhan-pertubuhan sebelum penubuhan UMNO asal itu yang memainkan peranan kepada penubuhan UMNO asal yang sudah dilenyapkan itu.

Memperingati kembali sejarah yang tepat dan benar itu merupakan perkara yang penting kerana sejarah yang di ubah dan di selewengkan akan memberikan gambaran yang tidak benar kepada generasi yang akan datang.

Segala apa yang berlaku itu ada pengajarannya. Onn Jaafar yang bersusah payah menubuhkan UMNO itu untuk menentang Malayan Union dahulu akhirnya meninggalkan UMNO yang asal itu kerana cadangan beliau untuk memberikan keahlian UMNO itu kepada bangsa lain ditolak oleh perwakilan UMNO pada tahun 1951 dahulu. Beliau meninggalkan parti yang ditubuhkannya untuk menubuhkan parti negara.

UMNO diambil alih kepimpinannya oleh Tunku Abdul Rahman Putra dan Tunku telah menubuhkan PERIKATAN untuk bekerjasama di antara kaum dalam menuntut kemerdekaan itu. Matlamat penubuhan PERIKATAN iu ialah untuk memperkuatakan parti-parti yang berdasarkan kaum dalam satu coalition yang kuat.

Namun masa berlalu dan sekarang keadaan sudah berubah kerana masing-masing parti di dalam komponen PERIKATAN yang sekarang dinamakan Barisan Nasional sudah tidak lagi mempunyai daya maju perjuangan. Semakin hari semakin lemah sehinggakan setiap parti di dalam BN itu telah memainkan isu perkauman yang menebal sehinggakan matlamat PERIKATAN dan BN itu telah dinodai dengan begitu teruk sekali.

Orang Melayu yang sudah sinonim dengan UMNO sudah berpecah belah kerana kepimpinan UMNO (baru) yang tidak mempunyai daya perjuangan yang teguh kerana dirasuk oleh elemen rasuah dan banyak lagi elemen negatif yang akhirnya melemahkan parti itu.

MCA sudah hampir tidak relevan kerana isu yang sama kerana bangsa Cina tidak mahu lagi isu rasis yang menebal terus dimainkan oleh pimpinan MCA. Masa berubah. Sekali ombak membadai sekali pasir berubah.

Orang-orang Melayu yang berpecah sebenarnya mahukan penyatuan tetapi oleh kerana UMNO itu begitu lemah dan sudah hilang bentuk dan perjuangan asalnya maka orang Melayu sedang menuju kearah perpaduan di luar UMNO yang baru itu. Maka berpindahlah perhatian orang Melayu kepada parti-parti alternatif seperti PAS.

Bagi bangsa Cina pula mereka telah menunjukan sikap terbuka dan lebih liberal dan memberikan sokongan kepada DAP, sebuah parti yang di dorminasi oleh kaum Cina tetapi berbentuk ‘multiracial’ dan boleh disertai oleh semua kaum di negara ini.

DAP sekarang ini serius untuk membuktikan yang parti itu adalah sebuah parti ‘multiracial’ yang sebenarnya dan sedang berusaha menghilangkan pandangan negatif bangsa Melayu terhadap parti itu hasil dari momokan UMNO terhadap parti itu.

Bagi orang Melayu yang membelakangkan UMNO yang sudah diyakini oleh mereka bertindak menyertai PAS atau PKR dan juga akan bettindak membantu DAP bagi membersihkan pandagan serong yang dimomokan oleh UMNO selama ini.

Rakyat sudah tidak mahu lagi membiarkan isu rasis dimainkan kerana ramai mengakui hakikat yang setiap bangsa memerlukan di antara satu dengan lain bagi mencapai keharmonian bangsa Malaysia yang tulin.

UMNO tidak akan berjaya lagi untuk mempertahankan cara mengekalkan sokongan rakyat khususnya orang Melayu dengan memainkan isu rasis lagi. Rakyat mahukan kehidupan yang harmonis di antara jiran tetangga yang terdiri dari berbilang kaum dan mereka tidak mahu lagi terpengaruh dengan isu rasis yang dimainkan oleh ahli-ahli politik kerana kepentingan mereka sahaja.

Oleh yang demikian maka usaha ONN Jaafar untuk menjadikan kehidupan berbilang kaum yang harmonis dahulu akan menjadi kenyataan setelah beliau meninggalkan kita 40 tahun yang lalu.

Orang Melayu nampaknya akan berhijrah pemikiran mengikut keadaan waktu dan masanya yang juga merupakan satu kehendak agama kita yang meminta umat Islam hidup mengikut zaman dan waktunya.

Jika UMNO masih tidak berubah maka rakyat akan mengubahnya. Orang Melayu dan Cina serta India sudah tidak lagi menerima isu rasis lagi dan nampak jelas sedang meninggalkan di belakang mereka isu rasis yang tidak membawa apa-apa keuntungan selain dari perpecahan sesama kita.

Rakyat nampaknya akan memberikan dukungan kepada PAS yang bukan parti perkauman serta DAP yang serius memperjuangkan masyarakat berbilang kaum yang bersatu. Kedua-dua parti ini jelas merupakan parti yang serius dan berdisiplin yang tinggi untuk menjadi elemen yang meyakinkan rakyat yang sedang dalam pencarian sekarang ini.

PKR juga menjadi pilihan yang satu lagi. Jika PKR dapat meninggalkan cebisan sikap yang ada kepada UMNO dan parti-parti BN yang lain, parti ini juga akan menjadi alternatif yang paling hampir kepada rakyat sekarang ini.

Kerjasama yang ikhlas di antara PKR, PAS dan DAP juga merupakan perkara yang amat dinanti-nantikan oleh rakyat. Rakyat sudah jemu dengan terlalu banyak politing yang memualkan selera mereka.

Rakyat kini mahukan kejujuran perjuangan parti-parti serta kepimpinan mereka. Mereka idamkan sebuah kerajaan yang ‘descent’ yang mempunyai ‘governance’ yang tinggi serta etika politik yang maju mengikut kehendak masa dan zamannya sekarang ini.

Isu perkauman sudah menjadi isu yang basi dan tidak dapat diterima oleh mereka lagi. Inilah hakiktanya. Rakyat mahukan kemerdekaan yang sebenarnya.
8 comments:

si penipu tipu si penipu said...

saya harap analisis tuan ini benar kerana tuan bercakap seolah mewakili hampir 6juta penduduk cina dan hampir 3juta penduduk india. tapi rasanya pendapat tuan ini tidak pun mewakili bumiputera yang menguasai 64% penduduk malaysia. teruskan berkarya tuan. cuma saya tidak faham mengapa perlu berulang disebut umno lama dan baru. adakah umno baru tidak diiktiraf hanya disebabkan kuli dihalang menyertainya dulu sehingga terpaksa tubuh s46? adakah dendam lama yg menyebabkan sentimen ini terus dimainkan? apa untungnya sentimen ini terus dimainkan kepada agama, bangsa dan negara?

hakim, lenggeng. said...

AA,

The way things go at the moment, BN should be in oblivion pretty soon.

You think ahead of time and if what you say goes through than there would be an entirely new politics which you deserve praise and recognition.

Bro, just cross your finger and it should go the way you think and mother others think the same.

NS should be another falling state as the people are now prepared with a new political mend-set. There won't be any surprise bro.

As for me, I am just waiting for the much awaited change in the state.

Anonymous said...

This UMNO is going to go bust. Thanks

Selumbar said...

Saudara Aspan,

Benarkah rakyat Malaysia telah merdeka dibawah pentadbiran UMNO dalam perikatan dan barisan nasional?

Ketika ini kita melihat pemimpin UMNO Baru begitu tertekan mempertahankan polis British yang diserang oleh puak yang dikatakan kumpulan komunis di Bukit Kepong pada 1950 sebagai hero ?

British, Komunis dan Jepun adalah penjajah. Masing-masing berperang diantara satu sama lain atas tujuan untuk menjajah Tanah Melayu yang dibantu oleh orang melayu sebagai baruah.

Menjadi baruah Komunis dan Jepun menyerang British dianggap sebagai pengkhianat negara tapi menjadi baruah British menyerang komunis dan Jepun adalah hero...dan dengan itu ketetapan fakta sejarah tidak boleh diubah..?

Benarkah Onn Jaafar yang bersusah payah menubuhkan UMNO itu untuk menentang Malayan Union..?

Atau UMNO itu telah ditubuhkan oleh pegawai British sebagai United Malays National Organisation kemudian dibincangkan oleh Onn Jaafar bersama melayu elit yang lain cara bagaimana menguruskan parti itu didalam istana di Johor ?

Siapa UMNO sebenarnya dengan British...? Berapa ramai pemimpin UMNO mati kerana memperjuangkan kemerdekaan negara ?

Sila tunjukkan kepada kita semua.... penjajah mana yang begitu prihatin kepada warganegara yang dijajahnya kemudian dengan mudah menyerahkan kembali negara yang telah dijajah kepada rakyat negara tersebut ?

Benarkah Malayan Union itu benar-benar mengancam status bangsa melayu dalam Tanah Melayu atau itu hanya gimik politik dan propaganda British agar semua pertubuhan mengalah dan bersatu dibawah naungan UMNO ciptaan British itu ?

Walau bagaimana pun kita tetap berterima kasih kepada UMNO versi British kerana parti UMNO itu yang telah mencipta perikatan bagi menyatukan semua kaum dan agama menjadikan satu keluarga yang besar.

Kini disambung oleh UMNO versi Tun Mahathir yang memfokaskan keuntungan untuk kroni dan hutang pula untuk rakyat. Sebahagian rakyat dijadikan baruah, sebahagian lagi dijadikan pencacai. Dan selebihnya dijadikan hamba abdi membayar hutang negara.

Perlukah rakyat dipaksa mengenang jasa supaya berterima kasih pada UMNO kerana memerdekakan negara ?

flyer168 said...

"Rakyat Merdeka - Tidak mahu lagi dijajah oleh sentimen perkauman."

Aspan,

Just to share this...

‪Story of Merdeka from YTM Tunku Abdul Rahman‬†- YouTube - http://www.youtube.com/watch?v=qIGBy2ugtvU&feature=related

It is not UMNO/BN, rather the Leaders & their conspirators who betrayed Bapak Merdeka YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj then right upto this day...

With the 1969 May 13th Black History, to "Usurp" his position, hijack the original Constitution & destroyed the original UMNOPerikatan that he had carefully initiated to achieve the 1957 Independence.

‪Tunku Abdul Rahman 1988 - 13 Mei 1969, Tujuan ISA, Corak Pemerintahan Kerajaan‬†- YouTube - http://www.youtube.com/watch?v=XfrD4wVRTc8&feature=related

Malaysia-Today.net - No Holds Barred, Corridors of Power and more @ malaysia-today.net - The REAL story of May 13 (part 1) - http://mt.m2day.org/2008/content/view/12512/84/

A Rare Interview with YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj in 1987 - UMNO

Our Bapa Merdeka YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj envisaged in 1988 the destruction of the original UMNOPerikatan party he initiated towards achieving Merdeka, the Constitution & the nation's Independence into being the Ketuanan & Police state...24 years ago!

‪Tunku Abdul Rahman - Interview 1987‬†- YouTube - http://www.youtube.com/watch?v=LR07bUTagQo&feature=related

Finally to share this...

Our Bapak Merdeka Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj's advise to the Ketuanan UMNOputra leaders and rayaat then & now...

‪Tunku Abdul Rahman 1988 - "Biarlah Saya Mati Dalam Perjuangan"‬†- YouTube - http://www.youtube.com/watch?v...re=related

Al-Fatihah to YTM Tunku Abdul Rahman and all our beloved Leaders and Rakyat who loved Malaya / Malaysia.

You be the judge.

Shalom.

flyer168 said...

Aspan,

As they say, Money Talks, Bullshit Walks, Everything Has a Price!

In Bolehland they want it Cheap, Good & Fast...

Good or Fast definitely cannot be Cheap!

“More critical is, what is the solution?”

Malaysia needs a Compassionate, Honest, Intelligent, Dedicated, Credible, Firm, Pragmatic & Result Oriented Leaders like this...

Minister Mentor Lee Kuan Yew – YouTube – http://www.youtube.com/watch?v=WXVh4Ib5KJI

Singapore: Lee Kwan Yew: At 85, The Fire Still Burns By Ahmad Mustapha « Blog yOur Mind – http://all4one4all.wordpress.com/2009/12/07/singapore-lee-kwan-yew-at-85-the-fire-still-burns-by-ahmad-mustapha/

‪Lee Kuan Yew Ketawakan Malaysia‬‏ – YouTube – http://www.youtube.com/watch?v=DUMwWs44zvg&NR=1

The rayaats' sacrifice, patience & perseverence which they have endured since 1969 have been betrayed by the Powers that be...

The rayaat will accept Leaders with the above qualities to bring about positive, cost effective Progress and Development for the Nation & its Citizens.

But it comes at a price for the rayaat...Attitude change as well!

You be the judge.

Shalom.

Anonymous said...

Siapa yg memperjuangkan hak org melayu? You think DAP will do that? Are you so blind to see that these people look down on the Malays? Do you want to see the Malays become like Malay Singapore? Have you ever worked in a Cina man company and see how racists they are? Tolonglah tengok siapa racist sebenarnya...sekolah pun nak sekolah cina... Askar and polis mana ramai cina?.. Kita hanya mahu hak kita dipertahankan..dan bukan dikurangkan sedikit hari demi hari...

Ramli Mohd Yunus said...

yang bertelagah tu orang politik yang takutkan bayang bayang aje tuan..dibawah ni tak ada pun..cina miskin kawan baik dengan melayu miskin..begitu juga dengan india miskin papa kedana amat baik dengan melayu fakir miskin..india makan tosai harga seringgit.melayu makan nasi lemak enam kupang..lebih kurang sama aje..CINA KAYA BUAT JAMUAN KAT GRANDCONT..MELAYU KAYA BUAT JAMUAN KAT HOLIDAY VILLA..itu yang ada bezanya..