29 December 2006

20. Lidah jenis apa ?

Saya ingin terus menulis tentang pesanan dan nasihat Saidina Ali k.wajhah kerana nasihatnya itu adalah nasihat yang paling berkesan setidak-tidaknya kepada diri saya sendiri. Satu lagi pesanannya ialah ‘sifat seseorang itu terselindung di sebalik lidahnya’. Itulah sebabnya apabila seseorang itu jika bersifat tidak ikhlas dan kurang moralnya lidahnya itu akan dengan sendirinya memberikan gambaran sebenar sifat seseorang itu. Seorang yang lemah, pembohong atau pun seorang yang tidak ikhlas dan tidak jujur boleh dilihat dan didengar melalui lidahnya kerana lidahlah yang menyimpan rahsia sifat seseorang itu.

Menilai peribadi pemimpin amat mudah melalui lidah ini, kerana pemimpin selalu bercakap di media masa dari pagi hingga ke malam. Kata-katanya sentiasa didengar oleh rakyat dan rakyat boleh menilai setinggi mana darjat seseorang pemimpin itu terutamanya apabila rakyat sudah mula bersikap berhati-hati dengan pemimpin pada hari ini. Pemimpin tidak boleh lagi bercakap secara “hentam kromo” lagi kerana mereka sudah mula berfikir samada yang dikatakan pemimpin itu benar atau pun palsu.

Berjanji kepada rakyat dengan asas yang lemah untuk melaksanakan janji-janji tadi merupakan fenomena yang sangat tidak digemari mereka. Akhirnya rakyat memberontak di dalam hati mereka. Suatu hari nanti rakyat tidak lagi mahukan apa-apa daripada pemimpin mereka. Mungkin apa yang mereka mahu ialah supaya pemimpin-pemimpin hanya membuka mulut mereka selebar yang mungkin untuk melihat jenis lidah yang ada di dalam mulut pemimpin itu:
"lidah biawak ke atau lidah manusia... ??"

Janji untuk memerangi rasuah tidak sampai ke mana. Malahan rasuah bertambah subur. Pemimpin yang berimejkan rasuah masih kekal di dalam jemaah kabinet. Kalaupun mereka digantikan, rakyat sekarang ini bertanya, siapa yang akan menyertai kabinet baru nanti? Kalau digantikan dengan mereka yang bersifat yang sama bermakna kegiatan rasuah itu hanya digilirkan dengan yang orang yang sejenis juga.

Janji nak pastikan kontraktor mendapat pembayaran dalam tempoh satu dua minggu pun tidak ke mana. Terlalu banyak janji-janji kosong dibuat sehinggakan rakyat sudah tidak lagi berminat untuk mendengar cakap-cakapnya lagi.

Oleh itu kita semua patut menghayati segala pesanan Saidina Ali k.wajhah kerana itulah nasihat yang datangnya dari qalbu yang suci, yang tidak putus-putus bertawassul dengan Allah swt dan solatnya adalah solat yang daimun. Tidak perlu konsep-konsep seperti hadhari yang merupakan satu konsep yang terlalu ‘politically perverted’.


Sekian. WASSALAM.No comments: