08 January 2007

25. Doa makbul hajat tak sampai

Hidup dalam keadaan aman damai dalam sebuah negara yang makmur merupa harapan yang amat tinggi dan itu lah hajat kita rakyat Malaysia selama ini. Rakyat sentiasa berdoa agar UMNO meneruskan pimpinannya untuk mencapai hajat tersebut.

Pilihanraya umum yang lalu kita di berikan mandat yang besar setelah kita berdoa dan berusaha untuk mendapatkannya dari rakyat. Doa kita semua di kabulkan Tuhan. Kita bergembira kerana hajat kita ialah untuk melihat pemimpin yang dipilih mengendalikan negara dan rakyat dengan adil dan saksama serta berkorban seperti pemimpin yang terdahulu seperti Tunku Abd Rahman Putra, Tun Abd Razak serta Datuk Husein Onn. Semasa kepimpinan mereka ini tidak pernah timbul polimik dan isu tentang anak-anak mereka dengan politik dan proje- projek kerajaan.

Tetapi malangnya apa yang kita hajatkan tidak kesampaian kerana pemimpin hari ini tidak ada kekuatan dalaman untuk menjaga etika kepimpinannya dan membenarkan ahli keluarga menggunakan pengaruh pimpinannya untuk mengisi kehendak nafsu-nafsi mereka. Pucuk pimpinan tidak ada rasa bersalah dan malu dengan isu yang sedang panas di polimikkan di mana-mana oleh rakyat.

Malah kedapatan orang yang dilantiknya untuk menjawat jawatan yang besar menggunakan kesempatan untuk menggunakan kedudukkan mereka bagi menyelesaikan hutang dan masalah peribadi, sehingga terpaksa menyaingi rakyat yang dipimpinnya untuk mendapatkan projek-projek di kementerian masing-masing. Inilah yang membosankan rakyat, kerana mereka sudah nampak permainan pemimpin mereka.

Kita sebagai ahli UMNO wajib melihat secara objetif tentang keadan ini, kerana UMNO ini kepunyaan ahli dan bukannya kepunyaan Perdana Menteri atau pun keluarganya. Yang boleh memperbaikki keadaan ini ialah ahli-ahli sendiri. Jika kita tidak ada kudrat untuk mengubahnya, maka sampai bila-bila budaya menggunakan kuasa untuk peribadi ini akan terus subur dan menjahanamkan nasib anak cucu kita.

Negara ini adalah negara demokrasi. Parti kita pun parti demokrasi. Tentu ada jalan untuk menyelesaikan masalah ini secara demokrasi. Kita BERDOA dan pilih pemimpin yang betul Insyaallah barulah HAJAT kita sampai.

Setiap ahli UMNO wajib berfikir dan gunakan pemikiran kita untuk kebaikan dengan berani. Yang penting orang melayu lebih-lebih lagi ahli UMNO patut mula berfikir dengan akal yang telah di anugerah Tuhan. Selama ini mungkin kita belum menggunakan pemikiran kita.

WASSALAM
1 comment:

Anonymous said...

assalammualaikum! Syabas!Dah lama tak dengar khabar.