30 April 2008

Tengku Razaleigh disabotaj

Tengku Razaleigh(TR) telah menzahirkan hasrat beliau untuk menawarkan diri untuk jawatan Presiden UMNO pada pemilihan yang akan datang sejurus sahaja keputusan pilihanraya umum ke-12 baru-baru ini.

Hasrat beliau itu dapat sambutan kuat dan ramai pemimpin-pemimpin cawangan dan bahagian telah mula menjemput beliau dengan tujuan bertukar-tukar pemikiran bagi memperkukuhkan UMNO.

Rupa-rupanya, tujuan baik itu ditakuti oleh pihak yang berkuasa. Jemputan ahli-ahli UMNO Kedah yang dijadualkan diadakan pada 19hb Mei ini telah disabotaj oleh pihak tertentu.

Pihak tertentu telah membatalkan tempahan Dewan Institut Tadbir Negara (INTAN) Sungai Petani, Kedah; tempat pertemuan TR dengan ahli-ahli UMNO dijangka akan diadakan.

Inilah dalil yang pemimpin UMNO masih lagi tidak serik-serik dengan penghinaan yang diberikan oleh rakyat terutamanya di negeri Kedah yang telah pun jatuh ke tangan parti pembangkang.

Di sini, segala usaha baik akan digagalkan semata-mata kerana takutkan pemimpin atasan yang kini berada dalam keadaan ‘desperado’.


Sampai bilakah permainan kotor yang dilakukan kepada pemimpin-pemimpin yang sedang berusaha untuk membuat kebaikan ini akan terhenti?

UMNO masih lagi berperangai buruk dan tidak langsung melambangkan sebuah parti yang tertua negara serta parti yang mempunyai pemimpin yang bertamadun.

Penganjur majlis yang dijangka akan dihadiri oleh 2000 orang ahli UMNO itu terpaksa mengeluarkan jemputan yang baru kepada jemputan yang asal bagi memberitahu lokasi dan masa yang baru.

Ini bukankah kejadian yang pertama, kerana pada 26hb yang lalu Mat Taib dan rakan-rakan telah melarikan ketua-ketua cawangan kerana takut mereka akan mendengar ucapan TR di Hotel Holiday Villa, Subang Jaya atas sebab-sebab yang sama.

Budaya ini sememangnya sudah lama dipraktikkan oleh UMNO dan ini akan lebih melemahkan parti jika ianya tidak dikawal dengan serius.

Kalau sikap ini berterusan maka harapan UMNO untuk kembali releven akan menemui jalan buntu.

Kepada TR, kami berasa simpati dan diharap Tengku akan teruskan sifat sabar yang tinggi yang sememangnya ada pada diri Tengku kerana sesiapa yang sabar akhirnya akan diberkati dan diredhai tuhan, insya-Allah.

Kami, ahli-ahli UMNO yang insaf sangat bersyukur kerana Tengku masih diberikan kekuatan untuk melaksanakan tanggungjawabnya kepada bangsa dengan penuh azam dan kesabaran.

Kami di bawah sentiasa bersyukur kerana Tengku telah dipanjangkan usia untuk membela kami yang sangat dahagakan sebuah negara yang ditadbir secara baik dan bijaksana.


Hakikatnya jika kita berusaha untuk berbuat perkara yang baik ianya tetap akan dihalang oleh pihak yang batil…itu memang lumrah.

Berbohong itu adalah sifat mustahil bagi tuhan. Tuhan semesta alam menjanjikan kemenangan bagi umatnya yang sabar.

“You may smile last Tengku, but surely it will be the sweetest!”

Sekian……………………………………………………………. Aspan Alias

No comments: